Alle ansatte i Norsk Turistutvikling er svært opptatt av å ta miljø- og samfunnsansvar.
Miljøsertifisering
Norsk Turistutvikling er Miljøfyrtårn sertifisert og ble resertifisert i 2018. Vi erfarer at det er svært nyttig å drive med systematisk miljøarbeid, innlevering av miljørapport og sette oss nye mål for miljøarbeidet. Vi har redusert kjøring med bil, reiser mere kollektivt og benytter mere skype for å spare tid, ressurser og miljøet. Vi sorterer det meste av avfallet og har svært lite restavfall. Ansatte går og sykler mer til jobb. Vi deler til og med ut kaffegruten til ansatte som benytter den til jordforbedring i egne hager.
Innføring av Green Key i reiselivet
Norsk Turistutvikling har sammen med Fee Norway innført miljømerkingen Green Key for campingnæringen, mindre overnattingsbedrifter og arrangementer. Green Key er en av de største globale miljøsertifiseringsordningene med over 3000 sertifiserte hoteller og overnattingsbedrifter i 57 land. Green Key er internasjonalt anerkjent miljøledelsessystem for overnattingssteder. Ordningen er anerkjent og støttet av United Nations World Tourism Organisation (UNWTO) og United Nations Environmental Programme (UNEP), og er eneste miljøsertifisering i Norge som har oppnådd utmerkelsen GSTC Recognized.
Kurser reiselivs- og opplevelsesnæringen i å bli mer bærekraftig
Norsk Turistutvikling har utviklet og gjennomfører kurset «Bli en mer bærekraftig bedrift» på oppdrag for Innovasjon Norge i hele landet, i samarbeid med Fossekall AS. Dette har gitt oss en unik kompetanse på gjennomføring av bærekraftige tiltak i ulike reiselivsbedrifter. Dette tar vi med oss inn i alle prosjekter vi arbeider med., slik at vi har en stor påvirkningskraft til at reiselivet blir mer bærekraftig. En bærekraftig utvikling må basere seg på å ta ansvar for klima, natur og miljø, ta samfunnsansvar og å drive på en økonomisk bærekraftig måte. Se vår nettside Bærekraftig utvikling av reiselivet og bærekraftig forretningsmodell
Bærekraftig reisemålsutvikling
Norsk Turistutvikling AS er godkjente prosessledere av Innovasjon Norge til å gjennomføre reisemålsutvikling og utvikling av bærekraftige reisemål. Innovasjon Norge har utviklet en verktøykasse for en bedre reisemålsutvikling, som vi benytter.
Fritidsbolignæringen
I mange år har vi arbeidet sammen med kommuner, grunneiere mv for å gjøre fritidsbolignæringen mer bærekraftig. Vi har utarbeidet veileder for miljøvennlig fritidsboligbygging, og har også et prosjekt som skal bidra til mer klimavennlige fritidsboliger.
Se Utvikling av fritidsboligområder og grunneierorganisering for hva vi kan bistå i, i utviklingen av fritidsbolignæringen for å utvikle den mest mulig bærekraftig.
Universell utforming i reiselivet
Vi har i mange år arbeidet for at mennesker med nedsatt funksjonsevne skal få bedre opplevelser i ferie og fritid som er et viktig tiltak for sosial bærekraft. Det bør være en selvfølge at en person med nedsatt funksjonsevne kan velge reisemål ut fra interesser og ikke bare reisemål hvor de elementære behov dekkes. Det er viktig at de kan reise sammen med familie, venner, kolleger mv på ulike destinasjoner og kunne bo, spise og delta i en del aktiviteter som alle andre uten for store utfordringer for den med nedsatt funksjonsevne eller reisefølge. Se Universell utforming i reiselivet for å se hva vi har arbeidet med og hva vi kan bistå med for å utvikle destinasjonene og bedriftene slik at de kan gi gode opplevelser til langt flere gjester, øke markedsgrunnlaget og styrke konkurransekraften.